maanantai 23. helmikuuta 2015

Laumaviettiseminaari

Lauantaina kävin kuuntelemassa parin treenikaverin kans Juha Korrin laumaviettiseminaarin Porsoossa. Semma oli jaettu kahteen osaan: muutaman tunnin teoria ja käytännön osuus. Itse teoria osuudesta tykkäsin kovasti, mutta oli hieman pettynyt käytännön osuuteen. Esimerkkikoirakot oli kaikki hyvin alkuvaiheessa tuon laumavietin kanssa, joten heille tehtiin vain perusjuttuja, joita tehdään arkielämässä. Olisin halunnut enempi käytännön esimerkkiä kuinka ujuttaa laumavietin käyttö tottikseen/tokoon oikeen kunnolla. Aavan kanssa meidän suhde on sen verran hyvä ja lauma vietti kantaa yllättävän hyvin, eli nuo alkuvaiheen esimerkit oli meille "turhia".

Yritän tässä nyt sitten tiivistää nätisti kolmen tunnin semman :) pistäkää kommenttiboksiin viestiä jos haluatte selvyyttä/lisää tietoa :) tai jos kerron epäselvästi tai ylipäänsä kommentteja kuinka teillä toimii laumavietti tai yleisesti asiasta :)

Alustusta vieteistä:
- Vietti on sisäsyntyinen asia, eli koira toimii automaattisesti tietyllä tavalla opettamatta sitä
- Koirilla on 5 viettiä: saalis, ravinnonhankinta, puollustus, lauma ja sukupuoli (riista vietti kuuluu saalisviettin, ja paimennus on katkaistua saalisviettiä)
-  Kaikkiin vietteihin kuuluu 4 asiaa: viretila, toiminto, avainärsyke, ja päämäärä
- Miksi hyödynnetään??

  •  Koira kokee menestystä kun pääsee viettipäämäärään, jolloin koira toimii myöhemminkin näin
  • Vieteillä saadaan aikaan voimaa, nopeutta ja innokkuutta liikkeisiin. 
  • Ja yksinkertaisesti me ei osata kouluttaa muuten kuin viettien avustuksella

- Juha Korrin viettiseminaarin tiivistys löytyy täältä (eli enempi asiaa...) jonka kävin kuuntelemas vuosi sitte

Laumavietistä alukuun teoriaa:
- Laumavietin viettipäämäärä: laumassa eläminen hyväksytysti, laumanjohtajan suosioissa. Ärsyke: viettipäämäärän harmonian rikkoutuminen
- Aina aktivoitavissa (eli ei tarvi erillistä viretilaa)
- Laumavietti kulkee meillä aina mukana!! (okei, voitais me otta aina se palloki mukaan, paitsi kokeeseen, kun sielä on myös mukana laumavietti)
- Koiralla on aina syy tehdä töitä laumavietin alaisena (esim. jos on pitkät kisat ja koira väsyksis, niin jossain kohtaa se pallo tai nami ei oo enää niin hohdokas palkka-> arvo laskee, laumavietissä ei, vaikka koira olisi kuinka väsyksissä)
- Myös vietit on tietyssä arvojärjestyksessä ja laumavietti priorisoituu ekaksi, (samoin puollustusvietti) eli karrikoitu esimerkki: jos koira on yksin 2 viikkoa autiolla saarella ilman ruokaa, kun se pääsee pois ja se näkee ruokakipon tai juoksusen nartun (sukupuolivietti) tai jos sitä esim uhkaa joku niin puollustusvietti menee edelle puhtaasti kuin se ruokakippo yms. . Samalla tavoin laumavietti menee kaiken edelle (pyrkii lauman johtajan suosioon)
- Paljon kisaavan koiran kanssa ei voi vain palkata esim pallolla, eli hyvin harvan koiran hermorakenne kestää niin kovaa patouttamista (odottaa palkkaa hullun lailla).
- Samoin kokeissa saattaa tulla lieveilmiöitä (esim. turhautuminen, viretilan huimalasku) jos oma treenaaminen  perustuu liikaa leluun/namiin. Laumavietti "tasoittaa" lieveilmiöitä huomattavassa määrin
- Miksi ei pelkkä laumavietti?

  •  Muilla vieteillä saadaan voimaa,  ja tarkkuutta.
  •  Samoin muut toimii apuvälineenä (namit ja lelut on huomattavasti helpompia käyttää tekniikkaa tehdessä)

- Jotain negatiivistä??

  •   Pirun vaikeeta!!!! Ohjaajan on paljon helpompi opetella itse tekniikkaa (missä pitää vaikka palloa että koira suoristuu seuruussa yms.), kun taas laumavietin käyttäminen tarttee tietyllä tavalla lahjakkuutta, ja sitä on vaikea opetellä , siihen ei ole mitään menetelmää, eikä sitä opita kirjoista!


Ja käytännössä:
- Että sä pystyt hyödyntää laumaviettiä sun on oltava hyvä ja arvostettu lauman johtaja! Se on koko päivä työ (24/7) ja se kulkee jatkuvasti arjessa ja treeneissä mukana (eli ei auta että sä leikit hyvää johtajaa treeneissä sen 20 min päivässä, niin kuin voi tehdä esim kiihkeelle koiralle leikkiä tasaista/rauhallista vaikka itse olsi adhd)
- Johtamisen kanssa kulkee käsi kädessä "koiran kanssa pelaaminen/käsittely/värmääminen" eli kuinka hyvin saat tekemään niin kuin haluat?, kuunteleeko koira sua (kehut, torut) ilman että riehut hyvällä tai huonolla?
- Hyvä johtaja on arvostettu ja auktoritäärinen. Ja sen pystyy luomaan arjen pienillä asioilla
- Toki toisilla ihmisillä on synnynäinen lahjakkuus olla hyvä johtaja ja/tai "pelata/värmätä"  koiran kanssa, toiset joutuu tekemään töitä sen suhteen
- Jos koira tekee väärin älä kilju ja riehu (toista käskyjä miljoonaa kertaa), se vie vain väärään suuntaan
- Laumavietin harjoittaminen pitää aloittaa puhtaasti omasta arjesta!! Oikeastaan mitään arjen asioita ei tartte/pidä opettaa namilla!!!! Oli kyse autoon hyppäämisestä, ovista kulkemisista..... aivan kaikesta, palkkaa kehulla -> vahvistaa laumaviettiä ja johtajuutta. Ja koira palkkaantuu sillä ihan yhtä hyvin (kun ei ees odota namia/palloa),siitä se on "helppo" siirtää tottis/tokokentälle. Ja ohjaajan pitää myös ruveta luottamaan laumavietin "voimaan". On myös omasta rohkeudesta kiinni kuinka nopeaa ujutat laumavietin tottikseen.

Ja treenaaminen:
- Treenaaminen on helppoa: varmaan kaikki meistä on lapsena leikkinyt avaimen piilotusta: kuumenee kuumenee, kylmenee kylmenee. Ihan sama pätee koiran kanssa: kun koira tekee oikein ja niin kuin halutaan kehut sitä (älä riehu) eli saa johtajan hyväksynnän -> lämpenee lämpenee. Kun taas menee väärin niin huomauta (älä taaskaan kilju, riehu) , kylmenee kylmenee -> johtajan epäsuosio, jolloin koiran pitäisi pyrkiä taas johtajan suosioon.
- Aloita tekemällä temppuja (esim. tolpan kiertäminen, ympäri pyörähtäminen, kyljelleen kellahtaminen, vain mielikuvitus on rajana...) ja jätä suosiolla pallo/namit pois niin ettei koira edes näe niitä -> ei edes odota palkkaa. Alussa anna apuja ja omalla äänellä palkaat koiraa ja kerro kun menee oikein (tai jos menee väärin):  lämpenee-kylmenee -leikki. Tarkotus ei oo sheipata, vaan avuilla. Muista kuitenki että koiran on onnistuttava joka kerta 95%:sti että se voi jotain oppia eli se pystyy saavuttamaan menestystä (eli mahdollisimman vähän kylmenee kylmenee). Älä koskaan "astu koiran sormille" ja kehu paljon, niin pysyy tekemisen ilo. Tällälailla treenatessa älä missään nimessä pidä kiirettä, älä hermostu, muuten se vie pohjan!!!!!!!
      Kun tällaiset treenit sujuu hyvin, siirretään kehut myös treenikentille: ennen palkkaa kehut koiraa. Jos tekee vääräin: taas huomautat ja kehut kun menee oikein. Eli ujutat kehuja entistä enemmän ja enemmän treeniin jolloin voit vähentää lelu/namipalkkaa.
 Eli koira ajattelee (varsinkin kokeissa). "tänäänkin se kehuu mua", ei "että tänään ei saakkaa namia/lelua"
   
- Jos (tai siis kun) laumavietti on hyvällä mallilla, koira palkkaantuu jo kehuista ja se lelu/nami on VAIN BONUS
- Alkuun voi olla hankalaa saada koiraa palkkaantumaan kehuilla, sillä se on oppinut/odottaa että se pallo/nami lentää (= klassinen ehdollistuminen), mutta kun se ei enää odota sitä, niin tekee laumavietillä

-Jos et itte usko, niin kokeile palkata koira seuraavat 3kk VAIN pelkällä laumavietillä. Jossain kohtaa se ei enää odota että saa lelua/namia. Ja silti se tekee hyvin töitä!! (älä tee tätä kuitenkaan jos koira vasta opettelee asioita, mutta kisavalmiille kyllä)

Laumaviettiä ei opetata viikossa eikä kahdessa, se vaatii aikaa ja aikaa. Mutta kun vain jaksaa niin kyllä se paljon antaa!


Nykyään ihmisillä on tapana tunkea sitä palloa ja namia koiralle aivan liikaa!!! Joten mietippä onko AINA pakko palkata muulla ku laumavietillä niin arjessa ku treeneissä?? Ja tässä kohtaa kokeileppa miettiä hetki, tekeekö koira töitä SULLE vai namille/lelulle? Ja minkälainen teidän suhde oikeasti on?? Minkälainen johtaja sä ihan oikeasti olet?? Siinäpä onki mietittävää

Ja komentoikaa, kiitos :)



1 kommentti: