keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Koirankoulutus vs. huippumuoti

Käytiin tuossa aamulla tyttöjen kanssa lenkillä, ja totta kai, tuli usea koira vastaa. Ensimmäisellä koiran omistajalla oli naksutin, koira ohitti hyvinki nätisti meidät. Toinen  koiran omistaja käytti Cesar Millanin tekniikoita. Siitä päästäänki hyvällä aasin sillalla asiaan.

On aivan mahdottoman hienoa, että on muotia kouluttaa koiria. Enkä tarkoita, että joka koirasta tulisi tottalevaisuusvaliota yms. vaan kotikoirien koulutusta. Jos tämä on muoti-ilmiö, niin toivottavasti pysyvä semmoinen.  Tästä saamme suurimmalta osalta kiittää Cesar Millania, joka on tullut tunnetuksi omasta tv-ohjelmastaan. Hänen avullaan moni epäileväinen on saanut koiransa toimimaan "kuin unelma", joten tämä varmasti rohkaisee "kotikoiran" koulutukseen. Uskon, että tämäkin tv-sarja on herättänyt ihmisten mielenkiinnon koirankoulutukseen: jokainen koira voi kävellä remmissä rähjäämättä muille koirille tai ihmisille, jokainen koira voi olla syömättä pöydältä.... listasta saisi melko pitkän. Tästä hatun nostu "Koirakuiskaajalle". Toki telkkarista tulee monia muita koirankoulutus-ohjelmia, joillan on oma osuus ihmisten mielenkiinnon herättäjänä.

Samalla monet koirakoulut pursuavat uusia koirakoita, jotka aloittavat koirankoulutuksen alusta. Pentukurssit ovat melkein heti täysiä, samoin arki tottelevaisuus ja tokon alkeet kurssit. Mietin vain, että onko koirakouluja liian vähän Suomessa? Vai puuttuuko meiltä ammattitaitoiset opettajat niihin? Uskon kyllä, että kouluttajien taidot kyllä riittäisivät, mutta suurin osa perustuu vapaaehtoistyöhön. Ihmisillä ei ole aikaa, ja suuremmalla syyllä huvitusta tehdä sitä ilmaiseksi. Minkä takia meidän pitäisi aina hyötyä kaikesta?? Eikös jaettu ilo olekkin monin kertainen? Pitäisi nauttia siitä, että saa jakaa omat taidot muitten kesken ja nauttia toisten onnistumisista. Toisaalta ymmärrän kyllä, että se sitouttaa paljon, ja aina vaan ei huvita viettää iltaansa koulutuskentän laidalla opettaen muita. Toki onhan meillä myös ns. huippu kouluttajia, jotka tekevät sitä työkseen. Useimmat heistä toki kouluttavat "huipputasolla" olevia koiria, tarkoitan että harvemmin näkee ns. kotikoiria huippuvalmentajan opeissa.


Naksutin koulutus on myös kasvanut räjähdysmäisesti. Helppo tapa kouluttaa koiraan positiivista vahvistetta käyttäen. Sitä voi kuka tahansa koiranomistaja, eikä se vaadia suuria satsauksia. Monelle on ollut ongelmana ajoitus, itsekkin olen auttanut kolmea eri koiranomistajaa naksutin koulutuksessa, ja kaikilla on ollut narun toisessa päässä vika: ohjaajan ajoituksessa. Joten peukaloille tarkkuus treeniä ja naksuttelemaan.

Koira innostuksen myötä moneen lajiin on tullut paljon uusia harrastajia. Ja uusien harrastajien myötä paljon uusia lajeja esimerkkinä Fly Ball, Rally-toko. Hienoa, että koiraharrastus kehittyy jatkuvasti :) Mitähän muita lajeja koirille vielä keksitään??

Mietiskelin tuossa vaan, että rupeaako koiraurheilukin olemaan välineurheilua?? Toki itsekkin sorrun siihen ja pahasti!! Mutta pitää olla vermeet ja vemsselit... Vai ollaanko me ihmiset vaan niin ahneita?? Eikö riitä että on herkkuja ja/tai  lelu (ehkä naksutin) jolla treena? Pitää olla treeniliiviä, naksutinta, miljoona lelua, erilaisia herkkuja, kosketusalustoja, merkkejä, noutokapuloita yms. yms. (tämä se vasta pitkä lista onkin :))


2 kommenttia:

  1. Välineurheiluapa hyvinkin. Oletko nähnyt Erican auton takapenkin treenirojumäärän? :D

    Televisio on tosiaan tuonut esiin miten tärkeä koiria on kouluttaa. Itse en pidä lainkaan Cesar Millan tavasta käyttää fyysisiä rankaisuja ja selittää kaikki ongelmat johtajuushömpötysten kautta, mutta se on kyllä sanottava, että koirankoulutuksen tärkeyttä sekin ohjelma on onnistunut lisäämään. Olet siinä aivan oikeassa.

    Itse olen sitä mieltä, että Suomessa on vielä liian vähän sellaisia eläintenkouluttajia, jotka ovat tehneet aiheesta ammattitutkinnon. Suurin osa on ns. itseoppineita. Itseoppineetkin voivat olla tosi taitavia, en tarkoita sitä, mutta mielestäni on hieman ongelmallista, että kuka tahansa voi tarjota koirankoulutukseen liittyviä palveluita ja nimittää itseään ammattilaiseksi vaikka minkäänlaista kouluttajakoulutusta ei taustalla olisikaan.

    VastaaPoista
  2. Tuo on kyllä, totta. Onhan Suomessa se koiranomi-koulutus, mutta se maksaa hitosti! Ja jostain luin että koiranomeja on vain Suomessa 8 kpl. PItäisikö sitten niin sanoituille koirankouluttajille tehdä jonkin tutkin ennen kuin ne voivat kouluttaa koiria? Todennäköisesti, sitten ei olisi sitä vähääkään koirankouluttajia Suomessa. Monessa koirakoulussa ja -järjestöissä nojataan paljolti itseoppineisiin, joten ehkä on hyvä että sellaisia vielä on :)

    Ja voin sanoa, että mun takapenkki on yhtä kaaottinen ku Erican :) mä en ymmärrä mistä sitä tavaraa tulee... ja kuinka paljon on sitä turhaa kamaa...

    VastaaPoista